Het lekkerste en ook het goedkoopste Russische ijsje is de plombír. In de winter van 1997 startte ik mijn Russische verkenningstocht in Siberië, wellicht het koudste deel van de bewoonde wereld. En wat zag ik tot mijn verbazing in de straten van Tomsk, bij 40 graden onder nul? Mensen die massaal ijs aten. Tegenwoordig kun je ook bij ons in de winter steeds meer ijssalons aantreffen, maar in die ti...
'Wie kent iemand die iemand kent' was een van de meest urgente vragen in de Sovjet-Unie. Ik doel op het extreem verfijnde systeem van wederkerigheid, 'blat’ genaamd. Blat betekent simpel: als jij wat voor mij doet doe ik wat voor jou. Op praktisch elk gebied bestonden chronische tekorten en blat was vaak de enige manier om aan schaarse goederen of diensten te komen. Alles wat door d...
"Nergens hebben drank en cultuur zo'n innige relatie als in Rusland", schrijft Victor Jerofejev in Een vrolijke hel (2007). In Tomsk zit ik aan de feestdis tijdens het universiteitsjubileum. De immense aula ziet er prachtig verzorgd uit: uitbundig versierde tafels, smakelijke bijgerechten en onophoudelijke aanvoer van vis en vlees. En van wodka natuurlijk. De rector staat op voor de eerste toast e...