A- A A+

Rieke als docent

Rusland leerde ik kennen vanuit mijn standplaats Siberië. In 1997 ging ik voor het eerst naar Tomsk, diep verscholen in West-Siberië, 4.000 kilometer ten oosten van Moskou. De thermometer wees 20 graden onder nul aan en ik was bang dat mijn vingers eraf zouden vriezen zodra ik uit het vliegtuig stapte. Nu voel ik me er thuis, heb er vrienden voor het leven en kom er graag, ook in de winter. Mijn lokale kennis van Tomsk en Siberië bespreek ik graag in een lezing of college.

 

Met vrienden in Tomsk

Sinds 1996 ben ik als antropoloog en onderwijscoördinator verbonden aan de Universiteit Utrecht. Van daaruit heb ik tussen 1997 en 2005 les gegeven aan Russische universiteiten en werd ik lid van de Wetenschappelijke Adviesraad van het Nederlands Instituut in Sint Petersburg. Sinds die tijd leer ik ook de Russische taal - ondermeer aan Russische universiteiten - en kan ik me in het Russisch redelijk verstaanbaar maken.

          Mijn proefschrift Als De Hemel Valt: Bescherming Bevolking tussen fantasie en werkelijkheid (2001; zie onderaan: beschikbaar in pdf) bevat analyses van de Nederlandse collectieve beeldvorming van Rusland in de Koude Oorlog.
          In 2007 heb ik bij HOVO Universiteit Utrecht de vierdelige Leergang De 'Russische ziel' opgezet. Mijn colleges over de Russische nationale identiteit, maatschappelijke veranderingen, interetnische relaties en de Siberische regio vormen er een vast onderdeel van. Daarnaast geef ik met veel plezier Ruslandlezingen en cursussen aan andere universiteiten, instellingen en aan particulieren.

 

Mijn interesse gaat uit naar de mensen in Rusland, vooral naar hun nationale identiteit en interetnische relaties. Elk jaar reis ik naar andere regio's in Rusland en sinds kort ook naar de voormalige Oostblok- en Sovjetlanden. Ik neem er deel aan het dagelijks leven, houd mijn Russisch bij, maak aantekeningen en ontmoet er vrienden. Over Rusland schrijf ik tweewekelijks een blog - met videobeelden - die u op deze website kunt lezen. 

 

Relevante publicaties en activiteiten (link in blauwe titels):

Training Staff to Teach Social Science Research Methods by Distance Learning, (with Prof. Judith Marquand, Mansfield College, Oxford University, Great Britain, 2001).

 

Ontwikkeling en implementatie van de cursus ‘Kwalitatieve onderzoeksmethoden’ voor de Staatsuniversiteit van Tomsk (met Prof. Judith Marquand, Mansfield College, Oxford University, Great Britain, 1997-2000). Nadien gedoceerd aan de Universiteiten van Vladivostok, Novosibirsk en Ulaanbaatar, Mongolië. 

Als De Hemel Valt: Bescherming Bevolking tussen fantasie en werkelijkheid (2001) [in deze pdf klikken op 87996]

Enkele stellingen uit mijn proefschrift (zie laatste pagina):

- "De Russen komen" is een papieren tijger met ijzersterke tanden

- Eigen ervaring leert dat Russen liever in mijn keuken staan dan met een raket in mijn tuin 

Recensie van 'Als de hemel valt': BMGN, Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (2002, vol. 117, issue 2, p. 278-80)