A- A A+

Op deze pagina vindt u actuele activiteiten en websites over Rusland in Nederland en Vlaanderen. Ze zijn geselecteerd op hun relevantie voor de cursus, lezing of voordracht die Rieke Leenders geeft.

Uitgelicht

Cursus "De 'Russische ziel': Waarom de Russen doen zoals ze doen", HOVO Brabant, Universiteit Tilburg: '"oe kunnen wij hedendaags Rusland en de Russen beter begrijpen? Bekend is hun fascinatie voor fatalisme, ‘morele puurheid’ en voor weidse verten. Russen refereren graag aan hun ‘Russische ziel’ om duidelijk te maken wie ze zijn. De ‘Russische ziel’ kent echter veel verschijningsvormen. Behalve cultuur en geschiedenis is zij ook een mythe, een geloof." 

'Louis Apol op Nova Zembla', thans Novaya Zemlya, een Russische archipel in de Barentszee, Panorama Mesdag, Den Haag: "In 1880 maakte de Haagse kunstenaar Louis Apol (1850-1936) de reis van zijn leven. Hij maakte deel uit van een wetenschappelijk expeditie naar Nova Zembla en verbleef vier maanden aan boord van de poolschoener Willem Barents. Als specialist van winterlandschappen bood deze reis hem, tijdens een barre tocht, de ultieme kans om de meest bijzondere ijsformaties en desolate, besneeuwde landschappen van dichtbij te bestuderen en in beeld te brengen.'' 

'Juwelen! Schitteren aan het Russische Hof,' Hermitage Amsterdam: "Een van de grote schatten van de Hermitage is de fabelachtige juwelencollectie. Honderden daaruit schitteren in 'Juwelen!'. Samen met vele portretten en een overdaad aan rijk gedecoreerde japonnen en kostuums presenteren zij twee eeuwen mode en juwelen, gedragen door de high society aan het Russische hof in St.-Petersburg. Ontmoet de flamboyante keizerinnen Anna, Elisabeth en Catharina de Grote, maar ook de grootvorsten, tsarina’s en adellijke fashionista’s uit de negentiende en vroege twintigste eeuw."

‘Willem van Genk: WOEST', Hermitage Amsterdam: "Art is begin vorige eeuw ontstaan en mede door kunstenaar Jean Dubuffet op de kaart gezet. De kunstenaars laten zich niet belemmeren door geldende kunstconventies en hun pure werk toont een ongefilterde weerspiegeling van hun innerlijke wereld. De laatste jaren is Outsider Art met een ware opmars bezig in de kunstwereld. ‘WOEST’, is een reis door het drukke hoofd van Outsider- kunstenaar Willem van Genk (1927-2005).  Deze markante kunstenaar verrast het publiek met indrukwekkende panorama’s vol steden, communisme, historische drama’s en trolleybussen: zijn fantasierijke gedachtengoed stroomt in alle kleuren over zijn schilderijen. Met audiotour door Hugo Borst: 'Hij is denk ik een van de grootste geheimen van dit land. Niet veel mensen weten dat Willem van Genk een van Nederlands grootste kunstenaars van de 20e eeuw is.”’

UvA (Universiteit van Amsterdam) Alumni Chapter St. Petersburg-Amsterdam. Doel van UvA Alumni Chapter 'St. Petersburg' is versterking van de band tussen UvA-alumni en UvA en tussen UvA-alumni onderling in St. Petersburg. Twee keer per jaar organiseert Chapter St. Petersburg bijeenkomsten waar UvA-alumni elkaar ontmoeten en kunnen netwerken.

Ikonenmuseum Kampen, een museum met veel Russische ikonen

ArtLand, kunstexposities door Russisch kunstenaarsechtpaar in Kasteel Strijthagen, Landgraaf

In de Hermitage Amsterdam zijn doorlopend tentoonstellingen met kunst uit de Hermitage in Sint-Petersburg (zie bij 'Uitgelicht').

De Russische afdeling van het Historisch Museum in Vriezenveen; zie ook Rusluie

Czaar Peterhuisje in Zaandam. Hier verbleef Peter de Grote een week in 1697.

Noord-Amerika en poolgebieden – vaste tentoonstelling van het Museum Volkenkunde, Steenstraat 1, 2312 BS Leiden

Blinibioscoop – iedere derde zondagmiddag van de maand in Rotterdam

Boekpresentaties in Boekhandel Pegasus, Amsterdam. Voor info zie de link

Winteravonden aan de Amstel – kamermuziekfestival dat jaarlijks in december plaatsvindt in de Hermitage, Amsterdam

Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival – klassiek muziekfestival dat jaarlijks in september plaatsvindt in de Doelen te Rotterdam

Raadpleeg ook het muziekblog Russische muziek in Nederland van pianiste-publiciste Olga de Kort – met agenda

Concertgebouw, Amsterdam, regelmatig muziekuitvoeringen van Russische componisten en musici