A- A A+

Op deze pagina vindt u actuele activiteiten en websites over Rusland in Nederland en Vlaanderen. Ze zijn geselecteerd op hun relevantie voor de cursus, lezing of voordracht die Rieke Leenders geeft.

Uitgelicht

"Krabbé zoekt Chagall" in o.a. Moskou en Sint Petersburg, NPO2. "Als Russisch-Joodse vluchteling overleefde hij het regime van de Tsaar, de Eerste Wereldoorlog, de revolutie en de Tweede Wereldoorlog. Chagall werd beschimpt en vervolgd, maar ook bejubeld en geadoreerd en werd zelfs de eerste kunstenaar ter wereld met een eigen museum."

 Cursus De 'Russische ziel' 1850-1917, HOVO Utrecht Universiteit, uit de nieuwe Leergang De 'Russische ziel': Maatschappelijke veranderingen. "Sociale verhoudingen in Rusland veranderden in 1861 drastisch. Toch deed dit de roep tot verandering niet verstommen. Het werk en de persoon van Lev Tolstoj vormen een sprekend voorbeeld. Deze ‘berouwvolle edele’ wilde zijn landgoed zelfs eigenhandig onder zijn lijfeigenen verdelen. Het Kapitaal (1867) van de Duitse filosoof Karl Marx en de Revolutionaire Catechismus (1869) van de Russische anarchist Michail Bakoenin verwierven grote invloed. Welke gevolgen had dit? Ondertussen verbond de orthodoxe kerk zich steeds nadrukkelijker met het tsaristische regime. De kunsten glorieerden in binnen- en buitenland, waarbij de componist Tsjaikovski zich vooral liet beïnvloeden door het Westen. In deze periode moesten inheemse bevolkingsgroepen in Siberië ook gaan samenleven met etnisch Russen. Hoe deden ze dat en welke sociale conflicten ontstonden er? De onhoudbare tegenstellingen kwamen steeds duidelijker aan het licht." Docenten en onderwerpen: Kern: Algemene maatschappelijke veranderingen in Rusland; Brüning: Hoe ontwikkelde de Russisch orthodoxe kerk zich?; Boele: De Russische klassieke literatuur over ‘berouwvolle edelen’ zoals Tolstoj; Maes: Russische klassieke muziek: Peter Tsjaikovski en zijn erfenis; Leenders: Sociale conflicten in Siberië; Jagersma: Bakoenin en Marx en hun invloed in Rusland; colleges op 16, 23, 30 september; 7, 14, (niet 21), 28 oktober 2020 (6); Woensdag 13.15 - 15.00 uur; uitzondering: 16 sept en 28 okt: 15.15-17.00 uur. (nadere info volgt zsm)

UvA (Universiteit van Amsterdam) Alumni Chapter St. Petersburg-Amsterdam. Doel van UvA Alumni Chapter 'St. Petersburg' is versterking van de band tussen UvA-alumni en UvA en tussen UvA-alumni onderling in St. Petersburg. Twee keer per jaar organiseert Chapter St. Petersburg bijeenkomsten waar UvA-alumni elkaar ontmoeten en kunnen netwerken.

Ikonenmuseum Kampen, een museum met veel Russische ikonen

ArtLand, kunstexposities door Russisch kunstenaarsechtpaar in Kasteel Strijthagen, Landgraaf

In de Hermitage Amsterdam zijn doorlopend tentoonstellingen met kunst uit de Hermitage in Sint-Petersburg (zie bij 'Uitgelicht').

De Russische afdeling van het Historisch Museum in Vriezenveen; zie ook Rusluie

Czaar Peterhuisje in Zaandam. Hier verbleef Peter de Grote een week in 1697.

Noord-Amerika en poolgebieden – vaste tentoonstelling van het Museum Volkenkunde, Steenstraat 1, 2312 BS Leiden

Blinibioscoop – iedere derde zondagmiddag van de maand in Rotterdam

Boekpresentaties in Boekhandel Pegasus, Amsterdam. Voor info zie de link

Winteravonden aan de Amstel – kamermuziekfestival dat jaarlijks in december plaatsvindt in de Hermitage, Amsterdam

Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival – klassiek muziekfestival dat jaarlijks in september plaatsvindt in de Doelen te Rotterdam

Raadpleeg ook het muziekblog Russische muziek in Nederland van pianiste-publiciste Olga de Kort – met agenda

Concertgebouw, Amsterdam, regelmatig muziekuitvoeringen van Russische componisten en musici