Uitgelicht
per jaar
2024
Cursus De ‘Russische ziel’ ofwel de tragedie van een volk: Nationalisme (1850-1917), hovo Utrecht, Universiteit Utrecht. Deze cursus is de tweede aflevering van de nieuwe vierdelige Leergang 'De “Russische ziel” ofwel de tragedie van een volk: Nationalisme', over de periode 1850-1917. De Leergang wordt ieder najaar aangeboden en elke cursus kan los worden gevolgd. Het gaat om zes fysieke bijeenkomsten op woensdag 13:15-15:00 uur. Locatie: Utrecht Science Park van de Universiteit Utrecht. De precieze zaal wordt nader bekend gemaakt op de site van hovo Utrecht
In het zondagochtend-programma van het Concertgebouw worden regelmatig muziekuitvoeringen van Russische componisten aangeboden. Zie voor het volledige programma de website van het Concertgebouw, Amsterdam.
Diverse films online op 'Sovietmoviesonline'. De beste site voor Sovjetspeelfilms vanwege het diverse aanbod aan stalinistische klassiekers tot moderne blockbusters. Deze zijn te streamen en te downloaden, inclusief Engelse, Russische en Nederlandse ondertitels. Na een paar gratis sessies vraagt de site voor een van de betaalde varianten te kiezen. De prijzen zijn redelijk, bovendien kun je voor de duurste variant (€ 100 voor een levenlang alles downloaden) creatieve oplossingen bedenken waarbij je bijvoorbeeld de kosten deelt. Let op: de enige betaalopties zijn Paypal en creditcard.
Webinar uit 2020 nu op Youtube: 'Russia and the politics of memory: conflicting historical narratives' (60 min.)(Clingendael, Raam op Rusland en CREEC): "While the legacy of the Great Patriotic War takes an important place in Russia’s collective memory, remembrance of the war and the communist past varies greatly across Eastern Europe...The Clingendael Institute is organising a webinar to discuss the impact of the ‘politics of memory’ on domestic and international politics across Russia and Eastern Europe. Clingendael moderator Bob Deen (Senior Research Fellow) will be joined by: renowned historian Sergey Radchenko (Professor of International Relations at Cardiff University) writer and former Russia correspondent Laura Starink (Raam op Rusland)."
Power To Putin (Radio Free Europe, 2020, 3,24 min, Engelstalig): 'Wat zit er in het pakket constitutionele hervormingen van Rusland?' Kort informatief overzichtsfilmpje van de gevolgen.
Gratis tour door de Russische Hermitage: Rusland blijft voorlopig helaas gesloten voor ons. Maar u kunt wel digitaal volop rondkijken in de Hermitage in Sint-Petersburg. Hierbij de officiële trailer (1.34 min) en de lange documentaire (ruim 5 uur) die in één opname is gemaakt.
Nieuwe 'oorlogskathedraal' in Park Patriot, bij Moskou (Youtubefilmpje, 4,44 min, Russischtalig, 2020): In Koebinka, 60 km ten westen van Moskou in Park Patriot ziet u de patriarch, een overzicht van de bouw, met positieve reacties van buitenlanders. Begin juni 2020 had hier de eerste orthodox-christelijke mis plaats en de officiële opening was op 22 juni 2020 tijdens de Dag van Herinnering en Rouw, waarbij ook Poetin aanwezig was. In deze oorlogskathedraal ofwel de Kathedraal van de Strijdkrachten eerden 'patriottische' Russen tijdens de laatste orthodoxe Kerst op 8 januari 2023 het leger, waarbij Poetin voor het eerst niet aanwezig was.
'Krabbé zoekt Chagall’ in o.a. Moskou en Sint Petersburg (2020), op NPO 2 (30min): "Als Russisch-Joodse vluchteling overleefde hij het regime van de Tsaar, de Eerste Wereldoorlog, de revolutie en de Tweede Wereldoorlog. Chagall werd beschimpt en vervolgd, maar ook bejubeld en geadoreerd en werd zelfs de eerste kunstenaar ter wereld met een eigen museum."
Permanent
Ikonenmuseum Kampen, een museum met mooie Russische ikonen.
ArtLand, kunstexposities door Russisch kunstenaarsechtpaar in Kasteel Strijthagen, Landgraaf
In de Hermitage Amsterdam zijn doorlopend tentoonstellingen, vanwege de oorlog van Rusland in Oekraïne voorlopig niet meer met kunst uit de Hermitage in Sint-Petersburg.
Dit behelst de Russische afdeling van het Historisch Museum in Vriezenveen; zie ook Rusluie
Czaar Peterhuisje in Zaandam. Hier verbleef Peter de Grote een week in 1697.
Levende Talen, sectie Russisch: Deze website behandelt actuele vraagstukken zoals het bevorderen van het schoolvak Russisch in het voortgezet onderwijs en het beroeps- en volwassenenonderwijs; examenbegeleiding voor heritage speakers op havo- en vwo-niveau; advies aan schoolleiders bij het invoeren van Russisch op school; de opleiding van eerstegraads docenten Russisch voor het reguliere en particuliere onderwijs; advies aan ouders over mogelijkheden voor hun kinderen om examen Russisch te doen en het Russisch als uitdaging voor hoogbegaafde leerlingen in het basisonderwijs.'
Regelmatig terugkerend
Studiedagen Levende Talen, sectie Russisch: Vaste activiteiten zijn de jaarlijkse studiedagen (nascholing) en de driejaarlijkse Olympiade Russische taal en literatuur in het Poesjkin Instituut in Moskou.
Blinibioscoop. Vanwege de Oekraïne-invasie door Rusland is de vertoning van Russische films voorlopig opgeschort. Volgens de website richt de bioscoop zich nu op 'de politieke, culturele en economische nalatenschap van de voormalige Sovjet Unie en op moderne ontwikkelingen van landen die tot USSR behoorden.'
Boekpresentaties in Boekhandel Pegasus, Amsterdam. Voor info zie de link
Winteravonden aan de Amstel – kamermuziekfestival dat jaarlijks in december plaatsvindt in de Hermitage, Amsterdam
Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival – klassiek muziekfestival dat jaarlijks in september plaatsvond in de Doelen te Rotterdam. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Rotterdam Philharmonic Festivals zagen zich door het pro-oorlog en pro-Poetin standpunt van Valeri Gergiev genoodzaakt de samenwerking met de dirigent te beëindigen. De resterende concerten van seizoen 2021-2022 met Gergiev werden geannuleerd. Het Gergiev Festival houdt op te bestaan.
Raadpleeg ook het muziekblog Russische muziek in Nederland van pianiste-publiciste Olga de Kort – met agenda
Concertgebouw, Amsterdam, regelmatig muziekuitvoeringen van Russische componisten en musici