A- A A+

Op deze pagina vindt u actuele activiteiten en websites over Rusland in Nederland en Vlaanderen. Ze zijn geselecteerd op hun relevantie voor de cursus, lezing of voordracht die Rieke Leenders geeft.

Uitgelicht

Documentaire Hermitage: The Power of Art (Michele Mally, 2019) nu in de bioscopen! 'Documentaire over de Hermitage in Sint-Petersburg, die jaarlijks meer dan 4 miljoen bezoekers trekt. Een imposante plek die al 250 jaar het hart vormt van de tweede stad van Rusland, met inmiddels een collectie van meer dan 3 miljoen kunstwerken. Hermitage: The Power of Art gaat over de rijke geschiedenis van het gebouw maar ook die van de stad en de vele mensen die hier geleefd hebben te midden van kunst, literatuur, muziek en poëzie.'

Film 'Dear Comrades' (Andrej Konchalovski, 2020) draait nu in de bioscopen!  'Liudmila is een lokale partijbestuurder in Novotsjerkassk, een stad in het zuiden van de Sovjet-Unie. Ze is een trouw communist die tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht voor de ideologie van Stalin. Wanneer een arbeidersstaking in de plaatselijke fabriek dreigt, pleit Liudmila voor een hard optreden om het verzet de kop in te drukken. Maar de demonstratie is onvermijdelijk en ook haar opstandige dochter kiest de kant van de arbeiders. De bijeenkomst wordt door de autoriteiten hard neergeslagen. Liudmila is getuige van het bloedbad en de paniek en komt tot het gruwelijke besef dat haar dochter mogelijk is omgekomen.'

Hermitage Amsterdam: Romanovs in de ban van de ridders: 'Ruim 250 objecten uit de Europese middeleeuwse kunstcollectie en het Arsenaal van de Hermitage St.-Petersburg, voor het eerst samen in Nederland, vertellen over de middeleeuwen, met ridders en jonkvrouwen, hoofse liefde en toernooien, en de revival daarvan aan het hof van de tsaren.' 

Het Nederlands Instituut in Sint-Petersburg (NIP), het samenwerkingsverband tussen Nederlandse en Russische universiteiten, is vanwege corona ook online gegaan. Iedereen kan zich nu voor haar cursussen inschrijven en de colleges achter eigen PC of laptop volgen. U kunt zich aanmelden via de website https://www.nispb.ru/

 Webinar uit 2020 nu op Youtube: 'Russia and the politics of memory: conflicting historical narratives' (60 min.) (Clingendael, Raam op Rusland en CREEC): "While the legacy of the Great Patriotic War takes an important place in Russia’s collective memory, remembrance of the war and the communist past varies greatly across Eastern Europe...The Clingendael Institute is organising a webinar to discuss the impact of the ‘politics of memory’ on domestic and international politics across Russia and Eastern Europe. Clingendael moderator Bob Deen (Senior Research Fellow) will be joined by: renowned historian Sergey Radchenko (Professor of International Relations at Cardiff University) writer and former Russia correspondent Laura Starink (Raam op Rusland)."

Power To Putin (Radio Free Europe, 3,24 min, Engelstalig): 'Wat zit er in het pakket van de constitutionele hervormingen van Rusland?' Overzichtsfilmpje van de gevolgen.

Gratis tour door de Russische Hermitage: Rusland blijft ook dit jaar voorlopig helaas gesloten voor ons. Maar u kunt wel digitaal volop rondkijken in de Hermitage in Sint-Petersburg. Hierbij de officiële trailer (1.34 min) en de lange documentaire (ruim 5 uur) die in één opname is gemaakt. Voor de Russen is de Hermitage sinds 15 juli 2020 weer open!

'Infected Cities: Making Social Impact in Moscow' (60 min.). Youtubefilmpje van een ZOOM-sessie bij Pakhuis De Zwijger Amsterdam: "What is the impact of the coronavirus on Moscow? And how do art and culture professionals respond to the crisis? The covid-19 pandemic has an enormous impact on cities worldwide. Especially within areas such as employment, health care, social services and the economy: both now as in the near future. In the fourth program of the Infected Cities series, we will look at how the capital of Russia is currently dealing with this pandemic. During this LIVECAST we will have conversations with different experts about the current and future impact of this crisis in Moscow. Together with DutchCulture, we will search for different so called ‘city makers’ such as artists, creatives, volunteers in different cities. The speakers will give us an insight into their daily works and explain how they commit to making a positive impact during this pandemic." 

Nieuwe 'oorlogskathedraal' in Park Patriot, bij Moskou (Youtubefilmpje, 4,44 min, Russischtalig, 2020): In Koebinka, 70 km ten westen van Moskou in Park Patriot ziet u eerst de patriarch, dan een overzicht van de bouw, met positieve reacties van buitenlanders. Begin juni had hier de eerste orthodox-christelijke mis plaats en de officiële opening was op 22 juni 2020 tijdens de Dag van Herinnering en Rouw, waarbij Poetin aanwezig was.

'Krabbé zoekt Chagall’ in o.a. Moskou en Sint Petersburg (2020), op NPO 2 (30min): "Als Russisch-Joodse vluchteling overleefde hij het regime van de Tsaar, de Eerste Wereldoorlog, de revolutie en de Tweede Wereldoorlog. Chagall werd beschimpt en vervolgd, maar ook bejubeld en geadoreerd en werd zelfs de eerste kunstenaar ter wereld met een eigen museum."

UvA (Universiteit van Amsterdam) Alumni Chapter St. Petersburg-Amsterdam. Doel van UvA Alumni Chapter 'St. Petersburg' is versterking van de band tussen UvA-alumni en UvA en tussen UvA-alumni onderling in St. Petersburg. Twee keer per jaar organiseert Chapter St. Petersburg bijeenkomsten waar UvA-alumni elkaar ontmoeten en kunnen netwerken.

Ikonenmuseum Kampen, een museum met veel Russische ikonen

ArtLand, kunstexposities door Russisch kunstenaarsechtpaar in Kasteel Strijthagen, Landgraaf

In de Hermitage Amsterdam zijn doorlopend tentoonstellingen met kunst uit de Hermitage in Sint-Petersburg (zie bij 'Uitgelicht').

De Russische afdeling van het Historisch Museum in Vriezenveen; zie ook Rusluie

Czaar Peterhuisje in Zaandam. Hier verbleef Peter de Grote een week in 1697.

Noord-Amerika en poolgebieden – vaste tentoonstelling van het Museum Volkenkunde, Steenstraat 1, 2312 BS Leiden

Blinibioscoop – iedere derde zondagmiddag van de maand in Rotterdam

Boekpresentaties in Boekhandel Pegasus, Amsterdam. Voor info zie de link

Winteravonden aan de Amstel – kamermuziekfestival dat jaarlijks in december plaatsvindt in de Hermitage, Amsterdam

Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival – klassiek muziekfestival dat jaarlijks in september plaatsvindt in de Doelen te Rotterdam

Raadpleeg ook het muziekblog Russische muziek in Nederland van pianiste-publiciste Olga de Kort – met agenda

Concertgebouw, Amsterdam, regelmatig muziekuitvoeringen van Russische componisten en musici