A- A A+

Als antropoloog wil ik Rusland in het sociale detail tot leven wekken. In deze blog bericht ik tweewekelijks over mijn ervaringen tijdens mijn Russische reizen. Maar ook een nieuwsbericht, publicatie of speciale gebeurtenis uit de Russische geschiedenis kunnen me aanzetten tot reflectie. Bij veel blogs vindt u een illustratief YouTube-filmpje.

Het strand aan de Russische Finse Golf is nu van iedereen

Finse-Golf-Russische-zuidstrand-08081_20180808-095239_1 Russisch strand aan de zuidkust van de Finse Golf

Over de zuidkust van de Finse Golf vlieg ik voldaan terug naar Amsterdam. Enkele dagen eerder nog lag ik daar zorgeloos aan een loom Russisch strand, Sestoretsk genaamd. In Sint Petersburg was het net zo snikheet als in Nederland en overal zochten mensen massaal het water op, het liefst met zandstrand, groene schaduwrijke bomen en hoog struikgewas. In groepjes slenterden ze eerst op hun gemak naar een plekje in het lage stilstaande kustwater. Om hun voeten te laten afkoelen praatten ze er vervolgens urenlang en onbekommerd, terwijl hun kinderen om hen heen spetterden en plonsden. Onder een boom in het duinachtige landschap eromheen zat, gewikkeld in een enorm badlaken en met op haar hoofd een grote slappe katoenen hoed, een vrouw van middelbare leeftijd geconcentreerd te schrijven, haar rug naar het water. Zwempak, broek en een blauw plastic tasje hingen gebroederlijk naast elkaar in de boom. Was het haar dagboek? De aanzet tot een boek? Op een publieke schommelstoel ging een stel van rond de vijftig heen en weer. Plotseling stonden ze op en begonnen in slowmotion te stijldansen op oude Russische muziek. Gewoon, midden tussen de badgasten.

==============================

Tegenwoordig is de Finse Golf er vooral voor de gewone Rus. Hij bewondert hier de pronkerige paleizen,  maar gaat er vooral naar datsja of strand

===============================

De Finse Golf is het gedeelte van de Oostzee tussen de zuidkust van Finland en de noordkust van Estland. Maar een gedeelte is ook Russisch. In 1710, toen Rusland de Noordse Oorlog won, kwam praktisch de hele kust van de Finse Golf in Russische handen; uiteindelijk bleef alleen het oostelijk deel over. Hier staan de prachtigste paleizen uit de tijd van Peter de Grote, zoals het buitenverblijf Peterhof, maar ook Oranienbaum en Strelna. Tijdens het Poetinregime werd Strelna volledig gerestaureerd en fungeert sinds 2005 als zijn internationale ontvangstpaleis. Alleen in groepsverband kun je er in, onder het onverbiddelijke oog van een louter Russisch sprekende gids en talrijke bewakingscamera's. En niet te vergeten het statige kuuroord Sestroretsk, tot aan de Russische Revolutie het exclusieve zomerverblijf van de Russische adel. De enige beroemde kunstenaar die ik zelf associeer met de Russische Finse Golf is de niet-adellijke en wereldberoemde schilder Repin, naar wie het dorpje Repina vlakbij is genoemd.

 

Het nog steeds sfeervolle, goed onderhouden en opmerkelijk schone strandoord Sestoretsk blijkt nu vrij toegankelijk voor iedereen. Dezer dagen is de Finse Golf er vooral voor de gewone Rus. HIj bewondert er de pronkerige paleizen, maar gaat er vooral naar datsja en strand. Nergens een bewaker, camera of ander soort toezichthouder te bekennen. En ik vraag me af:  Zou het ook zo gemoedelijk en toegankelijk zijn geworden zonder de Russische Revolutie? Net als mijn Russische vriendin Sonia strek ik me nog een keer tevreden uit in het duinzand. Wat een rust!

 
Verwante blogs:
 
Youtubefilmpje:
De Russische adel viert in de zomer van 1917 in het kuuroord Sestoretsk aan de Finse Golf de verbintenis van Rusland met de geallieerden in de oorlog tegen Duitsland. Op het spoor van het lokale treinstation reed toen een trein met een voor deze adel nog onbekende persoon naar het Finlandstation in Sint Petersburg. Al gauw zou Lenin, want hij was het, hun leven dramatisch veranderen...
(2012, 3,28 min., zonder geluid) 
 

Reacties

 
Er zijn nog geen reacties.
Log in of registreer je als je een reactie wil schrijven.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://rusland-colleges.nl/