A- A A+

Als antropoloog wil ik Rusland in het sociale detail tot leven wekken. In deze blog bericht ik tweewekelijks over mijn ervaringen tijdens mijn Russische reizen. Maar ook een nieuwsbericht, publicatie of speciale gebeurtenis uit de Russische geschiedenis kunnen me aanzetten tot reflectie. Bij de blogs vindt u een illustratief YouTube-filmpje.

Terug in Rusland en wat dan?

Russen-vluchten-uit-Rusland-nov-2022 videoprint France 24 Russen vluchten in november 2022 uit Rusland

Het was altijd al spannend, terugkomen in Rusland. Was alles nog wel hetzelfde? Zou ik het weer naar mijn zin hebben? Door het treinraam vanaf Poelkovo luchthaven naar het Sint-Petersburgse centrum zocht ik altijd gretig naar vertrouwde ijkpunten: uithangborden van winkels, een standbeeld, een gebouw. Eenmaal opgenomen in de drukte voelde ik me snel vertrouwd, had zin in de stad en in mijn Russische vrienden. Hoe zal dat nu zijn? En wat betekent dat voor diegenen die zo snel mogelijk weer in hun geliefde Rusland willen gaan wonen? Een analyse van de Russisch-Amerikaanse sociale historicus Anastasia Edel, auteur van Putin’s Playground (2016), doet het ergste vrezen. Voor post-oorlog-Rusland onder Poetin of wie dan ook lijken er drie opties te zijn: 1) het opbreken in kleinere delen, 2) verder gaan op de weg van de tirannie, 3) of het ondergaan van een lange periode van geleidelijke neergang. Is daar weer gaan wonen of überhaupt teruggaan wel een reëel perspectief?

 

"Hoe Rusland er na de oorlog ook uit zal zien, het zal niet langer het Rusland zijn van Tsjechov en Dostojevski, het land dat westerse intellectuelen ooit verleidde met zijn eeuwigdurende zoektocht naar betekenis en zijn vermogen tot het sublieme." (Edel, 2023)

 

Sinds het begin van de Oekraïne-oorlog verhuisden 700 duizend tot een miljoen mensen naar het buitenland, de grootste uittocht sinds de Russische Revolutie. Na de regimewisseling begin jaren ‘90 keerde bijna geen enkele Rus voorgoed terug: men had inmiddels een bestaan elders opgebouwd en schrok terug voor het wildwestkapitalisme en de criminaliteit die er toen heersten.  Alexander Solzjenitsyn (1918-2008) ging wel voorgoed terug, na acht jaar in de goelag waarover hij zijn indrukwekkende De Goelag Archipel schreef en twintig jaar ballingschap in het Westen. Als steeds reactionairder wordende nationalist hekelde hij het Westen als een ‘decadente’ en 'normloze democratie'. In 1994 werd hij als held binnengehaald, eerst door de bevolking, later door Poetin die voor deze 'ware patriot' na diens overlijden een standbeeld oprichtte. En nu, 25 jaar na zijn dood, gaan er in het Russische parlement stemmen op om De Goelag Archipel uit de scholen te verbannen, omdat de schrijver details uit zijn duim zou hebben gezogen. Zelfs voor Solzjenitsyn verliep zijn terugkeer niet onbekommerd.   

 

Wellicht ligt het nu anders? Hoe korter de oorlog duurt, hoe meer er terug zullen gaan: oorlogsvluchtelingen, arbeidsmigranten, journalisten, democraten, eigenzinnigen, lhbti-vluchtelingen, enzovoorts, enzovoorts. Maar blijven ze ook? En gaan ze dan meehelpen het land weer openener te maken? En hoe zal het mij vergaan als ik terug ga? Blijkt mijn jarenlange vriendschap met Russen houdbaar als we elkaar weer echt in de ogen kunnen kijken? Voelt Petersburg, de meest Europese stad van Rusland, nog 'Europees' aan? Maar mijn grootste vrees is dat Rusland na de oorlog onontkoombaar veranderd zal zijn. Alle drie de opties van Edel zijn mogelijk, maar één ding staat voor haar vast: "Hoe Rusland er na de oorlog ook uit zal zien, het zal niet langer het Rusland zijn van Tsjechov en Dostojevski, het land dat westerse intellectuelen ooit verleidde, met zijn eeuwigdurende zoektocht naar betekenis en zijn vermogen tot het sublieme. Het zal een land van warlords en criminelen zijn, waar geweld het enige argument is en misdaden geen misdaden zolang ze worden gepleegd voor het Moederland." Voor potentiële terugkeerders en dus ook voor mij wordt dat misschien wel het belangrijkste argument om er niet heen te gaan en er zeker niet te blijven. 

 

Verwante blogs:

Mijn getroebleerde relatie met Rusland (mei 2016) 

Wanneer kan ik eindelijk 'zomaar' naar Kaliningrad? (april 2020)

Youtubefilmpje: ‘Let's see if I go back’: Departing Russians unsure of return after mobilisation order'; France 24, november 2022

2,08'

 

 

 

Reacties

 
Er zijn nog geen reacties.
Log in of registreer je als je een reactie wil schrijven.