A- A A+

Als antropoloog wil ik Rusland in het sociale detail tot leven wekken. In deze blog bericht ik tweewekelijks over mijn ervaringen tijdens mijn Russische reizen. Maar ook een nieuwsbericht, publicatie of speciale gebeurtenis uit de Russische geschiedenis kunnen me aanzetten tot reflectie. Bij de blogs vindt u een illustratief YouTube-filmpje.

Nieuw-Russische soldaten als nieuw kanonnenvoer

Syriers-met-nieuw-Russisch-paspoort-090224 Syriërs met nieuw Russisch paspoort (foto uit video)

Talrijke buitenlandse mannen werden onlangs genaturaliseerd tot Rus. Het begon met Centraal-Aziaten en de laatste lichtingen komen uit Syrië. De reden is dat Poetin naarstig op zoek is naar soldaten die de etnische Russen in de Oekraïne-oorlog kunnen vervangen. Russische echtgenotes en moeders protesteren immers steeds luider dat hun mannen zonder uitzicht op aflossing al twee jaar aan het front vechten. De verzekering van een Russisch paspoort moet potentiële soldaten uit andere landen verleiden om voor vervanging te gaan zorgen. Waarom doet Poetin dit en wat kunnen deze nieuwe Russen verwachten van de Russische samenleving?

 

Eind 2022 ondertekende Poetin een decreet waardoor buitenlandse huurlingen versneld genaturaliseerd konden worden. Op die manier wil het Kremlin de oorlog aanvaardbaar houden voor zoveel mogelijk etnische Russen, zodat ze niet opnieuw en masse de grens oversteken zoals bij de mobilisatie in 2023. Eerdere recruteringspogingen onder Syriërs - toen nog uitsluitend als huurling - leidden tot een te kleine opkomst. Voor veel buitenlanders is een Russisch paspoort zeer aanlokkelijk. Het betekent dat ze dezelfde soldij en extra beloningen krijgen als andere Russen, vaak het tien- tot honderdvoudige van wat ze in hun eigen land verdienen. En ze mogen hun familie laten overkomen. De laatste lichting Syriërs vloog volgens de Volkskrant meteen door naar Siberië of naar de door Rusland geannexeerde Krim, ver uit het zicht van de stedelingen in Moskou of Sint-Petersburg. Het Kremlin wil juist mensen uit de grote steden zoveel mogelijk met rust laten, omdat deze zich vaak het meest kritisch uitlaten over de oorlog.

 

Eerst waren het inheemse minderheden uit het verre Russische achterland die als kanonnenvoer dienden in de Oekraïne-oorlog. Daarna werden het de gevangenen van Wagner. En nu zijn het mannen uit arme landen die geen andere uitweg zien dan zich aan te melden voor de oorlog. Onder de buitenlandse rekruten zijn er al duizenden genaturaliseerd: uit Kirgizië, Kazachstan, Oezbekistan, Tadzjikistan, plus een aantal Cubanen en Nepalezen. Ondertussen is de toenemende instroom van arbeidsmigranten uit Centraal-Azië al jaren een doorn in het oog van veel Russen. Net als inheemse minderheden zijn ook arbeidsmigranten in Rusland tweederangsburgers. Geen enkele wet beschermt hen. In de coronaperiode werden arbeidsmigranten bijvoorbeeld zonder pardon ontslagen en vanwege besmettingsgevaar op een onmenselijke manier vastgezet aan de grens met het land van herkomst. 

 

Toen Syriërs nog als huurling Rusland binnenkwamen, bleken ze slecht opgeleid en nauwelijks ervaren in de oorlogsvoering. Of dat dit keer anders zal zijn, is de vraag. Wel krijgt de Russische samenleving er weer veel nieuwe landgenoten bij die slechts om één reden zijn toegelaten: omdat ze willen vechten in Oekraïne. Indien ze het overleven zullen ook zij veelal terechtkomen aan de onderkant van de Russische samenleving, bij alle andere achtergestelde niet-etnische Russen. 

 

Verwante blogs:

Inheemse minderheden vooral Russisch soldatenslachtoffer in Oekraïne (juni 2022)

Wie zijn de Wagner-huurlinggevangenen? (mei 2023)

Youtubefilmpje: ‘Cases of forced mobilisation of non-Russians who were given citizenship are increasing. "If you take Russian documents, you take up arms and go to serve in their army."' 030124 UATV, International Ukrainian TV channel FREEDOM

( 3,47 min.)

 

Reacties

 
Er zijn nog geen reacties.
Log in of registreer je als je een reactie wil schrijven.