A- A A+

Als antropoloog wil ik Rusland in het sociale detail tot leven wekken. In deze blog bericht ik tweewekelijks over mijn ervaringen tijdens mijn Russische reizen. Maar ook een nieuwsbericht, publicatie of speciale gebeurtenis uit de Russische geschiedenis kunnen me aanzetten tot reflectie. Bij veel blogs vindt u een illustratief YouTube-filmpje.

Welke gevolgen heeft het Spoetnikvaccin tegen corona voor de Russische bevolking?

Het Spoetnik-vaccin wordt gelanceerd Het Spoetnik-vaccin wordt gelanceerd

Mijn mond viel open van verbazing toen mijn Russisch-Nederlandse vriendin en medisch specialist Tatjana onlangs beweerde dat zij het officieel goedgekeurde - maar naar westerse wetenschappelijke maatstaven nog onvoldoende geteste - Spoetnikvaccin meteen zou nemen als het haar zou worden aangeboden. De Russische staatstelevisie liet ondertussen zien hoe militairen zich er de afgelopen weken mee lieten inenten en binnenkort komen mensen in de zorg en het onderwijs aan de beurt. Maar Tatjana's neef en arts Sergej, werkzaam in de buurt van Kaliningrad, heeft al aangekondigd het vaccin zeker niet te zullen nemen. Bovendien vinden nogal wat Russen dat 'de natuur haar werk moet doen' en zijn überhaupt tegen vaccinatie.

 

Veel Russen zijn van oudsher trots op hun eigen virologen en staan wantrouwend tegenover westerse verworvenheden. Aleksander Ginzboerg, directeur van het Moskouse Gamaleja Instituut en producent van het Spoetnikvaccin, verklaart de naam van het vaccin tegenover CNN als volgt: "De Amerikanen waren verbaasd toen ze de Spoetniksatelliet hoorden bliepen. Hetzelfde geldt voor dit vaccin: Rusland gaat de eerste zijn." Maar het Westen staat van oudsher ook wantrouwend tegenover de Russische wetenschap, vooral veroorzaakt door de Sovjetwetenschap, zoals in de zaak Lisenko. CNN liet daarom een Amerikaanse gezondsheidsambtenaar aan het woord die dit nogal provocatief bevestigde: "There's no way in hell the US tries this (Russian vaccine) on monkeys, let alone people." Krijgen we een nieuwe 'wapenwedloop', maar nu met het coronavaccin? En wat voor gevolgen heeft dit voor de Russische bevolking?

 

Ondertussen vindt een raar schimmenspel plaats over Ruslands' onderzoeksfase 3. Het Spoetnikvaccin onderscheidt zich namelijk in die zin van 'ons' Oxfordvaccin, dat de vaccinatie al gebeurt zonder een grondig en breed opgezet onderzoek naar de effectiviteit: een met placebo’s geverifieerde klinische test op een groot aantal proefpersonen, de zogeheten fase 3. Rusland doet het nu voorkomen alsof het vaccineren van haar artsen en onderwijzers een soort fase 3 behelst. Bovendien kent het land nog een ander soort bewijs van betrouwbaarheid. Poetin bijvoorbeeld liet zijn eigen dochter alvast inenten (zie filmpje). Bij mij kwamen echter vooral gedachten op aan de mad scientists uit de Sovjet-Unie, die zichzelf inentten met een nog niet eerder op mensen getest vaccin. Bekend is het verhaal van de medische onderzoekers naar het poliovaccin die zichzelf en hun kinderen als eersten injecteerden. The New York Times schrijft hierover: 'To the boys, it was just a sugary treat. To their parents, prominent medical researchers, what happened in their Moscow apartment that day in 1959 was a vital experiment with countless lives at stake — and their own children as guinea pigs...’. Voor veel Russen geldt het echter als het ultieme bewijs van een bonafide vaccin. Nog voordat de dierproeven waren beëindigd, berichtte de staatstelevisie dat een van hun wetenschappers zichzelf met het Spoetnikvaccin had geïnjecteerd. En onlangs liet Ginzboerg van het Gamaleja Instituut weten hetzelfde te hebben gedaan. 

 

Inentingen tegen virusinfecties waren in de Sovjettijd altijd verplicht. De vraag dringt zich op of je nu als arts of onderwijzer wél kunt weigeren of dat je dan te maken krijgt met sancties. En als je meedoet, word je dan net als in het Westen klinisch gevolgd, met een placebogroep om mee te vergelijken? Niemand die het mij kan vertellen. De bestaande antivaccinatiementaliteit wordt er in ieder geval niet minder om. Onlangs schreef The Moscow Times: 'More than half of Russian doctors aren’t ready to get the country’s highly touted coronavirus vaccine, according to an online survey of more than 3,000 healthcare professionals obtained by the RBC news website.’ Officieel start de massale vaccinatie in Rusland nog dit jaar. De tot nu toe succesvol verlopende fase 3 van het Oxfordvaccin doet vermoeden dat de westerse landen hiermee begin 2021 starten. Waarom dan die haast van Rusland ten koste van haar eigen bevolking? Enkel en alleen vanwege die 'Koude Oorlog' competitie, ben ik bang.  

 

Verwante blogs:

Russen dromen weer van een machtig wereldrijk (nov. 2018)

Russisch patriottisme leidt tot blinde zelfopoffering (sept 2018)

 

Youtubefilmpje 'Russia approves Sputnik V coronavirus vaccine despite testing safety concerns' Guardian News, 11 August 2020: 'Russia has approved a controversial Covid-19 vaccine for widespread use after less than two months of human testing, including a dose administered to one of Vladimir Putin’s daughters.'

(1,15 min.)

Reacties

 
Er zijn nog geen reacties.
Log in of registreer je als je een reactie wil schrijven.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://rusland-colleges.nl/