A- A A+

Als antropoloog wil ik Rusland in het sociale detail tot leven wekken. In deze blog bericht ik tweewekelijks over mijn ervaringen tijdens mijn Russische reizen. Maar ook een nieuwsbericht, publicatie of speciale gebeurtenis uit de Russische geschiedenis kunnen me aanzetten tot reflectie. Bij de blogs vindt u een illustratief YouTube-filmpje.

Uitwijkplaats Krim bij Moskouse lockdown ongewenst

Krim-271021 Het Zwaluwennest op de Krim

Met tweederde ongevaccineerde Russen lopen de coronacijfers weer hard op en hotspot Moskou is onlangs weer op slot gegaan. De veelal niet ingeënte rijkere Moskovieten vluchten weer voor langere tijd naar hun geliefde schiereiland de Krim. Volgens betrouwbare Russische opiniepeiler Levada wordt de van Oekraïne geännexeerde Krim steeds meer het eerste binnenlandse vakantieparadijs, een Russisch Californië. Toenemende irritatie onder Russen over de westerse afkeuring van de annexatie versterkt dit proces. Ondertussen moet de Krim al mobiele vrieskasten aanschaffen, want haar mortuaria liggen vol met coronadoden. Hoe verhouden Russen zich tot de tegenwoordige Krim?

 

Volgens socioloog Denis Volkov van Levada vinden veel Russen dat Poetin met de Krim-annexatie zijn tanden heeft laten zien en het Westen zo dwong hen te respecteren. Poetin praatte niet alleen over de grootsheid van Rusland, maar hij handelde er ook naar, aldus de redenering. Zo kwam de annexatie onlangs in de top drie van wat Russen over hun land het grootste gevoel van trots geven. Moskovieten kunnen nu heel gemakkelijk naar de Krim: dagelijks gaan er vanaf de hoofdstad vluchten, wekelijks een rechtstreekse trein en met de auto kun je er via de nieuwe Krimbrug in minder dan twintig uur zijn. Wat opvalt is dat de annexatie in de top drie het enige hedendaagse wapenfeit is. De andere prestaties die hoge ogen gooiden, zoals de overwinning in de Tweede Wereldoorlog en de successen in de ruimtevaart, stammen uit het verleden en uit een geheel ander land, namelijk uit de Sovjet-Unie. 

 

Russen die op de Krim wonen lijken nog steeds in meerderheid tevreden te zijn met de annexatie. Maar nadelen zijn er genoeg. Door de groeiende toeristische aantrekkelijkheid kopen projectontwikkelaars de mooiste stranden en plekken geleidelijk aan op en het grote publiek kan er daarna niet meer naar toe. Krimbewoners krijgen van het Kremlin weliswaar bonussen op hun salaris en pensioen, maar die worden geneutraliseerd door stijgende prijzen. En voor het eerst moeten ze eigendomsbelasting gaan betalen. Door het Oekraïnse besluit het Noordse Krimkanaal en daarmee 85% van de watervoorziening op het schiereiland af te sluiten wordt watergebrek er steeds schrijnender. En last but not least: de tien procent inheemse Krimtataren die zich vaak wel publiekelijk tegen de annexatie tonen, worden om die reden regelmatig gearresteerd en zelfs gemarteld. 

 

Door de aanhoudende coronapandemie leidt de steeds grotere belangstelling van Russen van het vasteland voor een verblijf op 'hun' Krim bovendien tot extra problemen. Begin dit jaar smeekte de gouverneur van de Krimregio Sergej Aksjonov hen alsjeblieft niet te komen. In hotels en pensions zou een negatieve coronatest moeten worden getoond en alle sanatoria zouden zijn gesloten. Maar veel Moskovieten die nu weer in lockdown moeten trekken zich er niets van aan en komen in grote aantallen met hun auto's over de Krimbrug aangesneld. Meer dan smeken kan de gouverneur ook niet doen want Moskouse machthebbers, waar hij van afhankelijk is, gedijen bij een populaire Krim. En het coronavirus reist gewoon mee.

 

Verwante blogs:

Mijn nostalgie naar de Krim (mei 2018)

Wat doet een jaar corona met de mensen in Rusland? (maart 2021)

Youtubefilmpje: Life Inside Putin’s Crimea: 'In 2014, Russia seized the Ukrainian peninsula of Crimea in one of the most brazen annexations of territory since World War II. This is what happened after.' (VICE News, 2019)

(14,16 min)

 

Reacties

 
Er zijn nog geen reacties.
Log in of registreer je als je een reactie wil schrijven.