A- A A+

Als antropoloog wil ik Rusland in het sociale detail tot leven wekken. In deze blog bericht ik tweewekelijks over mijn ervaringen tijdens mijn Russische reizen. Maar ook een nieuwsbericht, publicatie of speciale gebeurtenis uit de Russische geschiedenis kunnen me aanzetten tot reflectie. Bij de blogs vindt u een illustratief YouTube-filmpje.

De Russische middenklasse wordt steeds militairder

Militaire-klasse-in-Rusland-020724

Door de oorlog is de Russische middenklasse vooral een militaire middenklasse. Het gaat om een omvangrijke groep. Volgens de onvolprezen nieuwssite Raam op Rusland bieden alleen al de beveiligingssector, leger, politie, Nationale Garde en de veiligheidsdiensten samen werk aan om en nabij de 5 miljoen Russen. Daarnaast werken velen in het militair-industriële complex en in de talrijke toeleverings- en servicebedrijven. Op een bevolking van rond de 140 miljoen is dat al gauw zo'n 10%. Het meest spraakmakende deel van deze klasse, de krijgsmacht, is in de publieke sfeer alom aanwezig: op billboards, in reclames, op producten in de supermarkt, op T-shirts, op ansichtkaarten. De militaire klasse is een klasse met relatief hoge salarissen en goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Voor het defensiepersoneel zijn er bijvoorbeeld ‘militaire hypotheken', zodat tegen lagere rentes een huis gekocht kan worden. Wat betekent dit voor de Russische samenleving nu en in de toekomst? 

 

De consequenties zijn groot. Met omvangrijke vergoedingen, zoals de hoge pensioenen voor de - vanwege de aanhoudende oorlog - snel uitdijende groep oorlogsveteranen, is het risico groot dat het Kremlin dit soort uitbetalingen een keer gaat minderen. Het is gevaarlijk militair geschoolde mensen niet genoeg te betalen, zeker de armeren onder hen. In de jaren '80 gebeurde het ook, maar toen waren er beduidend minder mensen met militaire ervaring. Bovendien is uit de huidige militaire klasse, de ruggengraat van het amorele Poetinisme, de moraal grotendeels verdwenen. De alom aanwezige militaire kennis en wapens, nu nog bedoeld voor Oekraïne, zijn relatief eenvoudig tegen de eigen samenleving in te zetten, of tegen Poetin zelf. Een burgeroorlog van allen tegen allen ligt in een militaristisch ingerichte maatschappij steeds meer op de loer.

 

Als u wilt weten waarom deze militaire klasse in zo korte tijd zo groot en machtig is kunnen worden, kijk dan naar onderstaande video van het onovertroffen Russische oppositiekanaal '1420'. Talrijke 'gewone' Russen legitimeren hierin zonder blikken of blozen het alom aanwezig militarisme om hen heen. Dit bewerkstelligen ze louter door de Poetinversie van de Oekraïne-oorlog steeds maar weer te herhalen. Zelfs leden van de culturele elite doen zonder voorbehoud mee. Zo sprak directeur Michail Piotrovski van de beroemde Hermitage in Sint-Petersburg zich al direct na de invasie onomwonden uit: "Wij zijn allemaal militaristen en imperialisten!" Zo is oorlogvoeren een gewoon onderdeel geworden van de Russische identiteit. De opstand van de waarschijnlijk door het Kremlin vermoorde Wagnerleider Prigozjin liet zien waartoe zo'n collectieve oorlogszucht kan leiden.

 

Verwante blogs:

Wie in Rusland profiteren van de oorlog tegen Oekraïne? (dec. 2023)

Russische meiden dromen niet langer van gangsters (mei 2018)

Youtubefilmpje: ’Who bombed Donbass for eight years? Russians explain why the war started’ (kritisch Russisch youtubekanaal 1420, feb 2024)

8,35 min. 

 

Reacties 1

 
Wim Harrems op dinsdag 16 juli 2024 23:04

Wat een interessante blog. Treurigmakende interviews met Russen over de Oekraine. Maar ja, als je nou de hele dag op TV - voor de meeste Russen het enige nieuwsmedium - hoort, dat de Oekrainers en het Westen niet deugen, dan wordt dat uiteindelijk ook jouw waarheid. Het is moeilijk de toekomst te voorspellen, maar er zal toch wel ooit een einde aan deze oorlog komen? Ten koste van wat (aan beide zijden)? En wat dan?

W.F. Harrems

Wat een interessante blog. Treurigmakende interviews met Russen over de Oekraine. Maar ja, als je nou de hele dag op TV - voor de meeste Russen het enige nieuwsmedium - hoort, dat de Oekrainers en het Westen niet deugen, dan wordt dat uiteindelijk ook jouw waarheid. Het is moeilijk de toekomst te voorspellen, maar er zal toch wel ooit een einde aan deze oorlog komen? Ten koste van wat (aan beide zijden)? En wat dan? W.F. Harrems
Log in of registreer je als je een reactie wil schrijven.