A- A A+

In Sociale Geschiedenis volgen we de Russen in hun maatschappij en cultuur vanaf 1700 door de eeuwen heen. Voor Rusland's nationale identiteit werden begin 18de eeuw al de omstandigheden geschapen. Peter de Grote brak toen radicaal met oude tradities en stelde het land door zijn hervormingen open voor Westerse invloeden. Daarmee gaf hij ook een aanzet tot de manier waarop Russen later over hun natie en cultuur zouden nadenken en er naar zouden gaan handelen. 

Familie met gewist portret van opgepakt familielid

In deze cursus gaan we dieper in op de sociale geschiedenis van de Sovjetperiode. Wie hingen de communistische gedachte aan en wat hield deze in? Wie waren de belangrijkste partijen tijdens de Revolutie van 1917 en in de Burgeroorlog? Hoe ging de landbouwcollectivisatie in zijn werk? Wie waren de slachtoffers van de hongersnood van 1932-33 en waarom? Verder besteden we met behulp van Douglas Smith's 'Verloren Adel' speciale aandacht aan de ondergang van de adel en aan de andere slachtoffers van de Grote Terreur, de Goelag,

de volkerendeportaties en van de Tweede Wereldoorlog. Tenslotte kijken we op met behulp van Hellbeck's 'Revolution on My Mind' naar de persoonlijke dagboeken van overtuigde Stalinisten.

De vier bijeenkomsten hebben de volgende onderwerpen:

  1. Hoe verging het de belangrijkste partijen in de Russische Revolutie en de Burgeroorlog?
  2. Hoe liep het af met de Russische aristocratie? 
  3. Wie waren de belangrijkste slachtoffers van de invoering van het socialisme en waarom?
  4. Wie schreven dagboeken ten faveure van Stalin en hoe zagen deze eruit?

De cursus kan op verzoek worden uitgebreid met andere onderwerpen. Zie voor ideeƫn voor eventueel andere of aanvullende onderwerpen ook mijn blogs.