A- A A+

Op deze pagina vindt u actuele activiteiten en websites over Rusland in Nederland en Vlaanderen. Ze zijn geselecteerd op hun relevantie voor de cursus, lezing of voordracht die Rieke Leenders geeft.

Uitgelicht

Stedelijk Museum Amsterdam: FREEDOM IS RECOGNIZED NECESSITY, Tentoonstelling; 'Collectie presentatie met werken uit de voormalige Sovjetrepublieken en  satellietstaten die vanaf het einde van de Koude Oorlog zijn verworven door het Stedelijk.'

Zomerprogramma 'Rusland voor beginners' in St. Petersburg, Rusland. 'Deze cursus is een solide uitgangspunt voor een vervolgstudie Slavistiek of Ruslandkunde. Maar ook voor verdere participatie in de Russische samenleving, of voor het onderhouden van zakenrelaties met/in Rusland. Optioneel gevolgd door twee weken vrijwilligerswerk. Locatie en periode: Sint-Petersbuurg, augustus 2018, exacte datum volgt. Voertaal: Nederlands en Engels.

 De cursus 'De "Russische ziel" na 1991', HOVO Universiteit Utrecht: geheel nieuwe cursus onder leiding van Dr. Rieke Leenders over de actualiteit in Rusland bij HOVO Utrecht, Universiteit Utrecht in Utrecht. De cursus heeft wekelijks zes keer plaats op woensdag 13:15-15:00 op de Uithof aan de Universiteit Utrecht. De volledige cursusinhoud komt - voor iedereen toegankelijk - vanaf mei bij HOVO Utrecht on line. U kunt zich dan meteen inschrijven. Ga hiervoor naar https://www.hovoutrecht.nl. Geregistreerde cursisten vinden op deze site alle cursussen en uitvoerige documentatie van de hele Leergang en z.s.m. van de actuele cursus de uitgebreide cursusinhoud met aanbevolen literatuur en alle nieuwe documenten onder de knop 'Voor cursisten'.

 Herinneringsmuseum in de familiewoning van dirigent en cellist Mstislav Rostropovitsj (1927-2007) in Orenburg, Rusland. Met de nalatenschap uit particulier bezit is een nieuw Herinneringsmuseum ingericht in de woning van de familie van Rostropovitsj

UvA (Universiteit van Amsterdam) Alumni Chapter St. Petersburg-Amsterdam. De Alumni Chapter van de UvA is opgericht in 2014. Doel van UvA Alumni Chapter 'St. Petersburg' is het versterken van de band tussen de UvA-alumni en de UvA en tussen UvA-alumni onderling in St. Petersburg. Twee keer per jaar organiseert Chapter St. Petersburg daarom bijeenkomsten waar UvA-alumni elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar kunnen netwerken (Publicatie van Bureau Alumni-relaties en Universiteitsfonds, 4 december 2017)

Hollandse Meesters uit de Hermitage: Oogappels van de tsaren, Hermitage, Amsterdam: "Voor het eerst in haar bestaan haalt de Hermitage Amsterdam Hollandse Meesters uit de beroemde collectie in St.-Petersburg naar Nederland. De Keizersvleugel zal in het teken staan van de belangrijkste verzameling Hollandse schilderkunst buiten Nederland: die van de Hermitage. Liefst drieënzestig werken van vijftig schilders komen naar Amsterdam. Een buitengewone tentoonstelling, die de schilderijen voor het eerst in driehonderdvijftig jaar weer even ‘thuis’ brengt."

Ikonenmuseum Kampen, een museum met veel Russische ikonen

ArtLand, kunstexposities door Russisch kunstenaarsechtpaar in Kasteel Strijthagen, Landgraaf

In de Hermitage Amsterdam zijn doorlopend tentoonstellingen met kunst uit de Hermitage in Sint-Petersburg (zie bij 'Uitgelicht').

De Russische afdeling van het Historisch Museum in Vriezenveen; zie ook Rusluie

Czaar Peterhuisje in Zaandam. Hier verbleef Peter de Grote een week in 1697.

Noord-Amerika en poolgebieden – vaste tentoonstelling van het Nationaal Museum van Wereldculturen, locatie Leiden (voorheen Museum Volkenkunde)

Blinibioscoop – iedere derde zondagmiddag van de maand in Rotterdam

Boekpresentaties in Boekhandel Pegasus, Amsterdam. Voor info zie de link

Winteravonden aan de Amstel – kamermuziekfestival dat jaarlijks in december plaatsvindt in de Hermitage, Amsterdam

Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival – klassiek muziekfestival dat jaarlijks in september plaatsvindt in de Doelen te Rotterdam

Raadpleeg ook het muziekblog Russische muziek in Nederland van pianiste-publiciste Olga de Kort – met agenda

Concertgebouw, Amsterdam, regelmatig muziekuitvoeringen van Russische componisten en musici