A- A A+

Op deze pagina vindt u actuele activiteiten en websites over Rusland in Nederland en Vlaanderen. Ze zijn geselecteerd op hun relevantie voor de cursus, lezing of voordracht die Rieke Leenders geeft.

Uitgelicht

Russische meesterpianist Misha Fomin in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam met twee romantische klassiekers: Beethovens'Pathétique'en'De jaargetijden' van Tsjaikovski.

Tentoonstelling 'Maria, een geschiedenis', over haar geschiedenis in iconen vervat, Kampen.

 

'De Russische ziel' door vocaal ensemble Amer Consort o.l.v. Dirkjan Horringa, Amersfoort. Het najaar 2018 staat in het teken van bijzondere Russisch Orthodoxe kerkmuziek. In november 2018 volgen twee concerten, waarin ze werken zingen van Rachmaninov, Arvo Pärt, Tsjaikovski, Bortniansky, Chesnokov, maar ook onbekendere componisten als Dylecky en Kalashnikov. Ze zingen alles in het Oud Kerkslavisch ( “Oud-Russisch”).

Herinneringsmuseum in de familiewoning van dirigent en cellist Mstislav Rostropovitsj (1927-2007) in Orenburg, Rusland. Met de nalatenschap uit particulier bezit is een Herinneringsmuseum ingericht in de woning van de familie van Rostropovitsj.

UvA (Universiteit van Amsterdam) Alumni Chapter St. Petersburg-Amsterdam. De Alumni Chapter van de UvA is opgericht in 2014. Doel van UvA Alumni Chapter 'St. Petersburg' is het versterken van de band tussen de UvA-alumni en de UvA en tussen UvA-alumni onderling in St. Petersburg. Twee keer per jaar organiseert Chapter St. Petersburg daarom bijeenkomsten waar UvA-alumni elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar kunnen netwerken (Publicatie van Bureau Alumni-relaties en Universiteitsfonds, 4 december 2017).

Ikonenmuseum Kampen, een museum met veel Russische ikonen

ArtLand, kunstexposities door Russisch kunstenaarsechtpaar in Kasteel Strijthagen, Landgraaf

In de Hermitage Amsterdam zijn doorlopend tentoonstellingen met kunst uit de Hermitage in Sint-Petersburg (zie bij 'Uitgelicht').

De Russische afdeling van het Historisch Museum in Vriezenveen; zie ook Rusluie

Czaar Peterhuisje in Zaandam. Hier verbleef Peter de Grote een week in 1697.

Noord-Amerika en poolgebieden – vaste tentoonstelling van het Nationaal Museum van Wereldculturen, locatie Leiden (voorheen Museum Volkenkunde)

Blinibioscoop – iedere derde zondagmiddag van de maand in Rotterdam

Boekpresentaties in Boekhandel Pegasus, Amsterdam. Voor info zie de link

Winteravonden aan de Amstel – kamermuziekfestival dat jaarlijks in december plaatsvindt in de Hermitage, Amsterdam

Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival – klassiek muziekfestival dat jaarlijks in september plaatsvindt in de Doelen te Rotterdam

Raadpleeg ook het muziekblog Russische muziek in Nederland van pianiste-publiciste Olga de Kort – met agenda

Concertgebouw, Amsterdam, regelmatig muziekuitvoeringen van Russische componisten en musici