A- A A+

Op deze pagina vindt u actuele activiteiten en websites over Rusland in Nederland en Vlaanderen. Ze zijn geselecteerd op hun relevantie voor de cursus, lezing of voordracht die Rieke Leenders geeft.

Uitgelicht

 De cursus 'De "Russische ziel" na 1991', HOVO Universiteit Utrecht: geheel nieuwe cursus onder leiding van Dr. Rieke Leenders over de actualiteit in Rusland bij HOVO Utrecht, Universiteit Utrecht in Utrecht. De cursus heeft wekelijks zes keer plaats op woensdag 13:15-15:00 op de Uithof. De volledige cursusinhoud staat - voor iedereen toegankelijk - bij HOVO Utrecht on line. De inschrijving is gesloten. Geregistreerde cursisten vinden op www.rusland-colleges.nl alle cursussen van de Leergang vanaf 1700, met uitvoerige documentatie, de actuele cursus en bij elk nieuw college alle documenten onder de knop 'Voor cursisten'.

Wilt u (ook) Russische Kunstgeschiedenis studeren aan het Nederlands Instituut in Sint Petersburg (NIP) (In Sint Petersburg én Moskou)? Deze cursus biedt u de mogelijkheid om kennis te maken met de indrukwekkende Russische kunst. Meld u dan nu aan. Zie de website van het NIP.

Herinneringsmuseum in de familiewoning van dirigent en cellist Mstislav Rostropovitsj (1927-2007) in Orenburg, Rusland. Met de nalatenschap uit particulier bezit is een Herinneringsmuseum ingericht in de woning van de familie van Rostropovitsj.

UvA (Universiteit van Amsterdam) Alumni Chapter St. Petersburg-Amsterdam. De Alumni Chapter van de UvA is opgericht in 2014. Doel van UvA Alumni Chapter 'St. Petersburg' is het versterken van de band tussen de UvA-alumni en de UvA en tussen UvA-alumni onderling in St. Petersburg. Twee keer per jaar organiseert Chapter St. Petersburg daarom bijeenkomsten waar UvA-alumni elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar kunnen netwerken (Publicatie van Bureau Alumni-relaties en Universiteitsfonds, 4 december 2017).

Ikonenmuseum Kampen, een museum met veel Russische ikonen

ArtLand, kunstexposities door Russisch kunstenaarsechtpaar in Kasteel Strijthagen, Landgraaf

In de Hermitage Amsterdam zijn doorlopend tentoonstellingen met kunst uit de Hermitage in Sint-Petersburg (zie bij 'Uitgelicht').

De Russische afdeling van het Historisch Museum in Vriezenveen; zie ook Rusluie

Czaar Peterhuisje in Zaandam. Hier verbleef Peter de Grote een week in 1697.

Noord-Amerika en poolgebieden – vaste tentoonstelling van het Nationaal Museum van Wereldculturen, locatie Leiden (voorheen Museum Volkenkunde)

Blinibioscoop – iedere derde zondagmiddag van de maand in Rotterdam

Boekpresentaties in Boekhandel Pegasus, Amsterdam. Voor info zie de link

Winteravonden aan de Amstel – kamermuziekfestival dat jaarlijks in december plaatsvindt in de Hermitage, Amsterdam

Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival – klassiek muziekfestival dat jaarlijks in september plaatsvindt in de Doelen te Rotterdam

Raadpleeg ook het muziekblog Russische muziek in Nederland van pianiste-publiciste Olga de Kort – met agenda

Concertgebouw, Amsterdam, regelmatig muziekuitvoeringen van Russische componisten en musici