A- A A+

Op deze pagina vindt u actuele activiteiten en websites over Rusland in Nederland en Vlaanderen. Ze zijn geselecteerd op hun relevantie voor de cursus, lezing of voordracht die Rieke Leenders geeft.

Uitgelicht

 Borodin Kwartet speelt strijkkwartetten van Sjostakovitsj, Concertgebouw, Amsterdam. "Het Moskouse Borodin Kwartet viert zijn vijfenzeventigjarig jubileum met de componist die de vier musici het dichtst na staat. ‘De muziek van Sjostakovitsj gaat over onze wereld, over Rusland’, aldus violist Ruben Aharonian. Het Borodin Kwartet speelt alle vijftien strijkkwartetten, die een periode van ruim vijftig jaar omspannen."

Andrei Tarkovsky The Exhibition, Eye, Amsterdam. "Met beeldrijke en associatieve vertellingen als Andrej Roebljov (1966), Solaris (1971), De spiegel (1974) en, vooral, Stalker (1979), verwierf Andrej Tarkovski (1932-1986) faam als een van de belangrijkste vernieuwers van de cinematografische taal. Eye wijdt dit najaar een solotentoonstelling en een filmprogramma aan de vermaarde filmer-mysticus en zoomt in op Tarkovski’s zoektocht naar existentiële waarheid."

Juwelen! Schitteren aan het Russische Hof, Hermitage Amsterdam "Een van de grote schatten van de Hermitage is de fabelachtige juwelencollectie. Honderden daaruit schitteren in Juwelen! Samen met vele portretten en een overdaad aan rijk gedecoreerde japonnen en kostuums presenteren zij twee eeuwen mode en juwelen, gedragen door de high society aan het Russische hof in St.-Petersburg. Ontmoet de flamboyante keizerinnen Anna, Elisabeth en Catharina de Grote, maar ook de grootvorsten, tsarina’s en adellijke fashionista’s uit de negentiende en vroege twintigste eeuw."

Cursus De 'Russische ziel' 1700-1850 bij HOVO Utrecht, Universiteit UtrechtEen geheel nieuwe cursus in een geheel nieuwe Leergang onder leiding van dr. Rieke Leenders over geschiedenis en actualiteit in Rusland bij HOVO Utrecht, Universiteit Utrecht in Utrecht. De cursus heeft wekelijks zes keer plaats - geen college op 9 oktober - op woensdag 13:15-15:00 op de Uithof in Utrecht. De volledige cursusinhoud met vooral veel nieuwe docenten staat voor iedereen toegankelijk bij HOVO Utrecht on line. De nieuwe bijdrage van Rieke Leenders heet: "Nieuwe standen, oude verbanden en de machtige staat 1700-1850". U kunt zich bij HOVO Utrecht nog steeds inschrijven. Via HOVO Utrecht geregistreerde cursisten op deze website krijgen onder de knop 'Voor cursisten' op www.rusland-colleges.nl alle informatie over de nieuwe Leergang en de nieuwe cursus, met bij elk afzonderlijk college na afloop alle documenten waaronder PowerPointPresentaties en Collegedictaten.

Winteravond aan de Amstel, Hermitage, Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam. "Winteravonden aan de Amstel is intussen een mooie decembertraditie. Net voor kerst trakteren we liefhebbers op de beste (ook Russische) kamermuziek. Altijd op sfeervolle locaties, zoals Hermitage Amsterdam. Een primeur is de locatie Muziekgebouw aan het IJ. Ons eerste concert in deze moderne zaal is woe. 19 december: meesterpianist Nikolai Lugansky."

Ikonenmuseum Kampen, een museum met veel Russische ikonen

ArtLand, kunstexposities door Russisch kunstenaarsechtpaar in Kasteel Strijthagen, Landgraaf

In de Hermitage Amsterdam zijn doorlopend tentoonstellingen met kunst uit de Hermitage in Sint-Petersburg (zie bij 'Uitgelicht').

De Russische afdeling van het Historisch Museum in Vriezenveen; zie ook Rusluie

Czaar Peterhuisje in Zaandam. Hier verbleef Peter de Grote een week in 1697.

Noord-Amerika en poolgebieden – vaste tentoonstelling van het Museum Volkenkunde, Steenstraat 1, 2312 BS Leiden

UvA (Universiteit van Amsterdam) Alumni Chapter St. Petersburg-Amsterdam. Doel van UvA Alumni Chapter 'St. Petersburg' is versterking van de band tussen UvA-alumni en UvA en tussen UvA-alumni onderling in St. Petersburg. Twee keer per jaar organiseert Chapter St. Petersburg bijeenkomsten waar UvA-alumni elkaar ontmoeten en kunnen netwerken.

Boekpresentaties in Boekhandel Pegasus, Amsterdam. Voor info zie de link

Winteravonden aan de Amstel – kamermuziekfestival dat jaarlijks in december plaatsvindt in de Hermitage, Amsterdam

Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival – klassiek muziekfestival dat jaarlijks in september plaatsvindt in de Doelen te Rotterdam

Raadpleeg ook het muziekblog Russische muziek in Nederland van pianiste-publiciste Olga de Kort – met agenda

Concertgebouw, Amsterdam, regelmatig muziekuitvoeringen van Russische componisten en musici

Blinibioscoop – iedere derde zondagmiddag van de maand in Rotterdam