A- A A+

Als antropoloog wil ik Rusland in het sociale detail tot leven wekken. In deze blog bericht ik tweewekelijks over mijn ervaringen tijdens mijn Russische reizen. Maar ook een nieuwsbericht, publicatie of speciale gebeurtenis uit de Russische geschiedenis kunnen me aanzetten tot reflectie. Bij veel blogs vindt u een illustratief YouTube-filmpje.

#MeToo-zaadjes vallen op onvruchtbare Russische bodem

Russian-stars-mock-metoo-230118

De eerste reactie van Russische vrouwen op de #MeToo-discussie in de VS was schouderophalen: "Als je iets heel graag wilt, dan moet je er wat voor over hebben, zo simpel is het." Ik ken dit zogeheten blat principe maar al te goed: je gaat nooit op pad zonder een tegenprestatie op zak. Vrouwen in Rusland hebben het sowieso moeilijk in de #MeToo-discussie. Zij komen voort uit een 'overlevingscultuur', met oorlogen, communisme, verbanning en armoede. Dan geldt vaker het recht van de sterkste en dat zijn over het algemeen mannen. Tegelijkertijd weet iedereen die met Russen te maken heeft dat ze moeite hebben met een zuiver zakelijke relatie. Een machtige man die je een complimentje geeft, je bewondert en je ook nog de baan belooft die je graag wilt hebben, wie kan dat weerstaan? Ik ben er regelmatig persoonlijk getuige van geweest dat een ferme Russische vrouw in een aanhalig poesje veranderde, omdat ze iets onmogelijks toch gedaan wilde krijgen. En het werkte. Blat, zoals ik in een eerdere blog aangaf, is in het gunstigste geval ingebed in niet-hiërarchische en warme sociale netwerken van familie en vrienden. Daarbuiten is het wikken en wegen en je knopen tellen. Nogal wat mannen zijn er namelijk onvoorstelbaar veel erger dan in Nederland (zie filmpje). 

 

Het lijkt erop dat Russische vrouwen liever niet te moeilijk willen doen over seksueel misbruik: "Een echte vrouw vertelt er niemand over omdat het beiden in diskrediet brengt." Het intimidatie noemen is hen vaak al teveel. Zolang een seksuele machtsrelatie niet als zodanig wordt benoemd, is er geen sprake van trauma of vernedering, zo redeneren ze. Want in dat geval voel je je immers niet getraumatiseerd of vernederd. Zodra je er zo over gaat praten bestaat het kennelijk pas. Daar komt bij dat Russische vrouwen politie en gerechtshoven meer wantrouwen dan mannen. Slachtoffers kunnen nergens naartoe. Internet, tot voor kort een van de weinige plekken voor de vrije meningsuiting, wordt te gevaarlijk omdat de geheime dienst je ook daar nu actief in de gaten houdt. Door onwelgevallig digitaal gedrag kun je zelfs in de gevangenis belanden. Daarom willen Russen liever geen kritische berichten over Rusland liken of retweeten, van welke aard dan ook. Bovendien krijgen ze van officiële Kremlinwoordvoerders voortdurend te horen dat de #MeToo-discussie een nieuwe westerse poging vormt om Rusland te 'globaliseren'. De bekende filmregisseur Andrej Kontsjalovski noemt de #MeToo-discussie zelfs een eigenaardigheid van 'neoconservatieve globalisten'. Het steeds luider klinkende nationalistische pleidooi voor herwaardering van traditionele patriarchale waarden sluit naadloos aan bij de orthodox-christelijke familiemoraal, waarin de vrouw zich schikt naar de man. De nieuwe wet op huiselijk geweld spreekt boekdelen. Bestaansonzekerheid en rechteloosheid zijn helaas nog steeds dagelijkse realiteit. Waarom zou je je dan ook nog druk maken over een machtige man die je weliswaar misbruikt maar je tegelijkertijd helpt? Je hebt wel andere dingen aan je hoofd.

 

Verwante blogs:

'Blat': Doe jij wat voor mij dan doe ik wat voor jou!

De dienstbare Russische vrouw

Youtube filmpje, Russisch politicus en leider van de extreemrechts LDPR Vladimir Zjirinovski in: 'The Truth about women', 25 januari 2016, Russisch gesproken, Engels ondertiteld

(3,54 min.)

Reacties

 
Er zijn nog geen reacties.
Log in of registreer je als je een reactie wil schrijven.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://rusland-colleges.nl/